Prinsengrachtconcert 2023

Het concert begint om 20:00 uur met een optreden van Anton Spronk (cellist) & Ramon van Engelenhoven (pianist); musici die mee hebben gedaan aan het talententraject ‘AVROTROS Klassiek presenteert!‘ Dit project geeft jonge klassieke muziektalenten een flinke boost bij de start van hun carrière. De talenten doen media-ervaring op radio en tv op en bouwen aan hun portfolio met de opname en uitgave van hun debuut-cd.

Daarna, om 21:20 uur  is het podium voor de internationaal geroemde meesterpianist Paul Lewis. Hij treedt op met bariton Roderick Williams, zijn vrouw Bjørg Lewis (cellist) en vijf jonge talentvolle Nederlandse cellisten; 

Het publiek in de bootjes, op de kade en thuis op de bank gaat genieten van muziek van componisten als Mendelssohn, Schubert, Brahms, Grieg en Rachmaninov. Energieke en opzwepende stukken worden afgewisseld met emotionele kippenvelmomenten. Er is een hoofdrol voor de piano en zang met ook een verrassende glansrol voor de cello. Bekende composities worden hiervoor zelfs in een nieuw jasje gestoken. Traditiegetrouw wordt het concert afgesloten met ‘Aan de Amsterdamse grachten’.

Paul Lewis

Meesterpianist Paul Lewis wordt internationaal beschouwd als een van de belangrijkste musici van zijn generatie. Zijn cycli van pianowerken van Beethoven en Schubert hebben wereldwijd unaniem positieve kritieken gekregen, en onderstrepen zijn reputatie als een van ’s werelds meest vooraanstaande vertolkers van het Centraal-Europese klassieke repertoire. Lewis werkt regelmatig als solist en liedbegeleider met ’s werelds grootste orkesten, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest, de Berliner Philharmoniker, Boston Symphony, Chicago Symphony, London Symphony, London Philharmonic, New York Philharmonic en het Mahler Chamber Orchestra. Dit jaar opent hij Night of the Proms, ‘s werelds grootste klassieke muziekfestival dat wordt uitgezonden door de BBC.

Maak kennis met…

Roderick Williams

Roderick Williams is een Britse bariton. Hij ontving in 2016 de Singer of the Year Award van de Royal Philharmonic Society en in 2017 de Most Excellent Order of the British Empire. Als zoon van een vader uit Wales en een Jamaicaanse moeder kreeg Roderick zijn eerste muzieklessen aan de Christ Church Cathedral School en studeerde uiteindelijk af aan het Magdalen College in Oxford als muziekdocent. Pas op achtentwintigjarige leeftijd pakte hij de zangstudie op aan de Guildhall School of Music in Londen. Hij maakt al snel furore in Engeland, onder andere tijdens de Proms. Het was het begin van een internationale operacarrière en een uitgebreide discografie, onder andere met vele minder bekende liederen. Daarnaast is Williams als componist actief. Hij was bovendien een van de uitverkoren componisten om een nieuw werk te schrijven voor de kroning van Charles III. Tijdens deze kroning heeft hij ook in de kerk gezongen.

De cellisten

Dit jaar is een glansrol weggelegd voor de cello! En niet één, maar zes cello’s! Celliste Bjørg Lewis (de vrouw van Paul Lewis) en de Nederlandse jonge cellotalenten Anton Spronk, Ella van Poucke, Kalle de Bie, Lidy Blijdorp en Irene Kok zullen met elkaar de sterren van de hemel spelen.

Ramon van Engelenhoven & Anton Spronk

Tijdens het eerste deel van het Prinsengrachtconcert is het ponton voor cellist Anton Spronk en pianist Ramon van Engelenhoven, zeer getalenteerde jonge musici die mee hebben gedaan aan het talententraject ‘AVROTROS Klassiek presenteert!‘.

Presentatoren

Presentatrice en mezzosopraan Maria Fiselier presenteert het Prinsengrachtconcert op tv. Het concert is live te volgen bij AVROTROS op NPO 2, en ook op de radio bij NPO Klassiek, waar de presentatie in handen is van Ab Nieuwdorp.

Maria: “Het Prinsengrachtconcert is voor mij altijd een heel bijzonder concert geweest. Ik heb daar als klein meisje al in een bootje gedobberd en was toen zo onder de indruk van de grote solisten die er mochten optreden. Dat had altijd een soort magie voor mij.”