MORSCHI FRANZ

Zaterdag 21 augustus 2021 zingen tenor Morschi Franz, sopraan Aylin Sezer, bariton Willem de Vries en het ZO! Gospel Choir onder de muzikale begeleiding van een ensemble van het Radio Filharmonisch Orkest op het podium van het Prinsengrachtconcert.

MORSCHI FRANZ

Tenor Morschi Franz studeerde aan het Conservatorium bij Mya Besselink en vervolgens bij Kirsten Schötteldreier. Hij zong rollen als Turriddu (Cavalleria Rusticana), Canio (Pagliacci), Don Jose (Carmen), Cavaradossi (Tosca) en Samson (Samson).

Bij de Nationale Opera soleerde hij in onder andere Wozzeck, Lohengrin, Pique Dame, Khovntchina, De legende van de onzichtbare stad Kitezh en De Speler.

Met groot plezier werkte hij met regisseurs als Pierre Audi, Stephan Herheim, Dimitri Tcherniakov en Krzystoph Warlikowksi.

Hij werkte met dirigenten als Mariss Jansons, Marc Albrecht, Jan van Manen, Ivan Fischer e.v.a.

MORSCHI: “Wat een mooie en duurzame koers van Het Prinsengrachtconcert om Nederlandse artiesten te engageren voor een event wat zo erg bij de Nederlandse diverse cultuur is gaan horen. Ik voel me vereerd daar onderdeel van te mogen zijn.”

AYLIN SEZER

Sopraan Aylin Sezer behaalde haar master in operazang bij de Dutch National Opera Academy met een onderscheiding voor ‘exceptional artistic quality’. In 2017 won zij de Schaunard Award voor een indrukwekkende vocale prestatie en de HOTIAD Award voor Turks Artiest van het jaar.

Aylin vertolkte vele operarollen waaronder Pisana (ZaterdagMatinee, Concertgebouw), Violetta en Nedda bij Opera Spanga en o.a. Zerlina bij Opera Vlaanderen waarin zij in het seizoen 2014-2015 deelmaakte van het jong ensemble. Ook zong zij Pamina zowel bij Opera Zuid als in Peter Brook’s wereldtournee van Die Zauberflöte. Daarnaast vertolkte zij Nele in van Gilse’s Nederlandstalige opera Thijl, deze werd genomineerd als “Best rediscoverd Work” door International Opera Awards.

Als concertzangeres zong Aylin o.a. Strauss’ Vier Letzte Lieder en Clärchen in Beethovens Egmont met het Limburgs Symfonie Orkest onder leiding van Jan Willem de Vriend. Daarnaast is Aylin regelmatig te horen als solist in werken zoals Bach’s Matthäus Passion, Haydn’s Die Jahreszeiten, Brahms’ Ein Deutsches Requiem, Mozart en Saint-Saëns’ Requiem, Poulenc’s Gloria en Stabat Mater zowel als het Stabat Mater van Rossini.

AYLIN: “Het Prinsengrachtconcert is altijd een avond waarop hoge muzikale kwaliteit samenkomt met een romantisch sfeer en Amsterdamse gezelligheid. Het is een grote eer om deel te maken van deze unieke en bijzondere traditie.”

WILLEM DE VRIES

Bariton Willem de Vries studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Margreet Honig. Daarna volgde hij lessen bij Dietrich Fischer-Dieskau, Thomas Quasthoff, Graham Johnson, Jard van Nes, Rudolf Jansen, Udo Reinemann en Maarten Koningsberger.

Tijdens zijn studie zong Willem twee jaar in het koor van De Nederlandse Bach Vereniging en werkte als freelance koorzanger mee aan verschillende producties van De Nederlandse Opera zoals, Lohengrin, Turandot, Euryanthe, Don Carlo en Götterdämmerung.

De Vries zong operarollen in producties van Barok Opera Amsterdam, Opera op Zak, het Grachtenfestival Amsterdam, Opera Trionfo, de Opera Studio van Amsterdam en het Zomer Opera Festival in Alden Biesen (België).

Willem zong de rol van Alidoro in de opera La Cenerentola van Rossini, Jago in Otello van G.Verdi en Marullo in Rigoletto, eveneens van Verdi. In de revue Wie is Loesje (regie van Marc Krone) trad hij op als “Rambler” Kees Kranenburg.

Willem de Vries maakt vaak deel uit van het ensemble Frommermann, bekend door hun optredens voor o.a. het 2006 Koninginnedagconcert op het Paleis Noordeinde en het 2008 AVRO Prinsengrachtconcert in Amsterdam met repertoire van de Comedian Harmonists.

ZO! GOSPEL CHOIR

​​ZO! Gospel Choir is samengesteld uit het beste zangtalent dat Nederland te bieden heeft. Het koor is ontstaan in de Amsterdamse Bijlmermeer en is inmiddels uitgegroeid tot het beste en meest gevraagde koor van Nederland.

Dit multi-etnische koor staat onder de bezielende muzikale leiding van Shirma Rouse en de “Dutch Queen of Soul, R&B en Gospel” Berget Lewis. Het zakelijk management van het koor is in handen van Gordon Cruden en Donna Lewis.

Het repertoire van ZO! Gospel Choir varieert van krachtige opzwepende Black Gospel tot ingetogen soulvolle nummers en uitstapjes naar andere populaire genres als Jazz, Klassiek, R&B en zelfs Pop.

RADIO FILHARMONISCH ORKEST

Een ensemble met leden van het Radio Filharmonisch Orkest verzorgt de muzikale begeleiding tijdens het Prinsengrachtconcert 2021.

JET BERKHOUT

NPO Radio 4-presentator Jet Berkhout presenteert in 2021 voor het eerst het Prinsengrachtconcert op tv. Het concert is live te volgen bij AVROTROS op NPO 2, en ook op NPO Radio 4, alwaar de presentatie in handen is van Ab Nieuwdorp.

Jet: “Als kind keek ik het Prinsengrachtconcert al op tv en later deed ik alles om erbij te zijn, van flyeren tot zitkussens slepen. Twee jaar geleden presenteerde ik het mooiste concert van het jaar op de radio en ik ben zeer vereerd en dankbaar dat ik dat nu op het podium mag doen. En wat is dan mooier dan de stem als middelpunt? De drie solisten Morschi, Aylin en Willem hebben samen een prachtig breed palet aan klankkleuren / De drie solisten Morschi, Aylin en Willem hebben ieder een heel mooi eigen geluid , ik weet zeker dat zij iedereen – de mensen in de bootjes op de gracht en thuis op de bank voor de tv – weten mee te voeren met de stukken die ze tijdens deze avond zingen.”

Het Prinsengrachtconcert op zaterdag 21 augustus om 21.20 uur bij AVROTROS op NPO 2. Vanaf 19.00 uur vaart Ab Nieuwdorp met musici over de gracht voor de uitzending van AVROTROS op NPO Radio 4. Om 21.20 uur wordt het concert live uitgezonden.