Prinsengrachtconcert 2024

Op zaterdag 24 augustus verzorgt de Britse gitarist MILOŠ samen met accordeonist Ksenija Sidorova en saxofonist Jess Gillam een verrassende programmering. Samen met het ensemble Fuse bieden zij tussen de Amsterdamse grachtengevels, op het ponton voor Hotel Pulitzer Amsterdam, een aansprekend en afwisselend muzikaal programma aan.

Traditiegetrouw wordt het concert afgesloten met ‘Aan de Amsterdamse grachten’.

MILOŠ

Miloš Karadaglić (1983), geboren in Montenegro, is een van ‘s werelds meest gevierde klassieke gitaristen. Hij speelde al eerder als solist met grootse orkesten, waaronder het London Philharmonic en het NHK Tokyo.
Zijn carrière ging glansrijk van start met de succesvolle release van zijn debuut Mediterraneo. Afgelopen jaar kwam zijn nieuwste album Baroque uit, waarop MILOŠ een zorgvuldig gemaakte selectie barokke werken brengt, speciaal aangepast voor de gitaar.

JESS GILLAM

Jess Gillam (1998) is een Britse saxofoniste die de wereld al van jongs af aan vermaakt met haar talent en energieke persoonlijkheid.
Momenteel is de saxofoniste ‘Artist in Association’ bij de Royal Albert Hall in Londen. Daarnaast toert ze met haar Jess Gillam Ensemble, een groep muzikanten die haar gedurfde, opbeurende en ruimdenkende benadering tot muziek delen.

KSENIJA SIDOROVA

Ksenija Sidorova (1988), geboren in Letland, is een virtuoze ambassadeur voor de klassieke accordeon. Vastberaden om de brede inzetbaarheid van haar instrument te laten zien, spant haar repertoire van Bach tot Piazzolla.

Al vaker spelde Sidorova met de klassieke gitarist MILOŠ, die ook te bewonderen is tijdens deze editie van het Prinsengrachtconcert.

FUSE

Fuse in vorm gevat is een bijzonder strijkkwartet met contrabas en drums. Zes vrienden die een fijngeslepen stijlmix brengen met sporen van oude en nieuwe klassieke muziek, jazz, minimal music en improvisaties. Op het podium is Fuse het ene moment opzwepend, het andere moment minutieus, maar altijd hartverwarmend energiek.

Presentator

Presentator en mezzosopraan Maria Fiselier presenteert het Prinsengrachtconcert op tv. Het concert is live te volgen bij AVROTROS op NPO 2, en ook op de radio bij NPO Klassiek, waar de presentatie in handen is van Ab Nieuwdorp.

Maria: “Het Prinsengrachtconcert is voor mij altijd een heel bijzonder concert geweest. Ik heb daar als klein meisje al in een bootje gedobberd en was toen zo onder de indruk van de grote solisten die er mochten optreden. Dat had altijd een soort magie voor mij.”