Nicolas Altstaedt

De Duits-Franse cellist Nicolas Altstaedt is één van de meest gevraagde en veelzijdige musici van deze tijd. Als solist, dirigent en artistiek leider kan hij putten uit een rijk repertoire dat zowel oude als hedendaags muziek omspant.

Nicolas Altstaedt was Artist in Residence 19/20 bij het SWR Symphonie Orchestra o.l.v. Teodor Currentzis en Artist in Fokus bij Alte Oper Frankfurt. Andere highlights waren tournees met B’Rock en René Jacobs. Eerder soleerde hij bij bijvoorbeeld de Wiener Philharmoniker en een aantal BBC-orkesten en gaf hij met de componist zelf op de bok de Finse première van Esa-Pekka Salonens Celloconcert.

In Nederland trad Nicolas Altstaedt op met het Nederlands Philharmonisch, het Residentie, het Rotterdams Philharmonisch en het Radio Filharmonisch Orkest. Als gastdirigent stond hij voor het Orchestre Philharmonique de Radio France en het Aurora Orchestra. In 2012 volgde Nicolas Altstaedt Gidon Kremer op als artistiek leider van het Kammermusikfestival Lockenhaus en in 2014 koos Adam Fischer hem als de nieuwe artistiek leider van de Haydn Philharmonie. Ook is hij artistiek leider van de Pfingstfestspiele Ittingen 2019 en 2023.

Concertgebouw Kamerorkest

Het Concertgebouw Chamber Orchestra (CCO) is een ensemble dat is samengesteld uit leden van het Koninklijk Concertgebouworkest te Amsterdam.

Sinds de oprichting in 1987 treedt het CCO in binnen- en buitenland op met prominente solisten en dirigenten. Recentelijk heeft het CCO samengewerkt met nationale en internationale solisten zoals Liza Ferschtman, Nicolas Altstaedt, Ronald Brautigam, Marietta Petkova, Stefan Vladar, Harriet Krijgh, Lavinia Meijer, Dominic Seldis, Vesko Eschkenazy, Tjeerd Top, Alexei Ogrinthcouk, Emily Beynon, Jasper de Waal, Amihai Grosz en Noa Wildschut.

Het CCO wordt jaarlijks uitgenodigd door de grootste Nederlandse podia zoals het Koninklijk Concertgebouw te Amsterdam, Vredenburg te Utrecht en de Rotterdamse Doelen. In series als Het Zondagochtend Concert, De Vrijdag van Vredenburg en Music for the Millions is het CCO regelmatig te gast. Het CCO treedt ook regelmatig op in het buitenland. In de afgelopen seizoenen vonden tournees plaats naar onder andere Italië, Finland, Japan, Spanje, Portugal, Bulgarije en Turkije. In 2016 vond een door de pers alom geprezen tournee door Duitsland plaats met violiste Liza Ferschtman. Binnenkort zullen er tournees naar Zuid-Amerika en Spanje plaatsvinden.

Maria Fiselier

Presentatrice en mezzosopraan Maria Fiselier presenteert in 2022 voor het eerst het Prinsengrachtconcert op tv. Het concert is live te volgen bij AVROTROS op NPO 2, en ook op NPO Radio 4, alwaar de presentatie in handen is van Ab Nieuwdorp.

Maria: “Het Prinsengrachtconcert is voor mij altijd een heel bijzonder concert geweest. Ik heb daar als klein meisje al in een bootje gedobberd en was toen zo onder de indruk van de grote solisten die er mochten optreden. Dat had altijd een soort magie voor mij.”

Het Prinsengrachtconcert wordt op zaterdag 20 augustus om 21.20 uur live uitgezonden bij AVROTROS op NPO 2.