2023

In de loop der jaren schitterden al veel jonge talenten op het podium van het Kinderprinsengrachtconcert. Enkelen van hen groeiden uit tot wereldsterren, zoals Lucas en Arthur Jussen, Remy van Kesteren, Noa Wildschut en Lucy Horsch.

Dit jaar was het de beurt aan de talenten Jisse Kuipers, Sanne Lam en Yuewen Yin.

Jisse Kuipers speelt trombone en samen met Ammar kon hij de gracht lekker laten dansen. De violiste Sanne Lam bracht met Marlijn Weerdenburg een ode aan Acda & de Munnik terwijl  Yuewen Yin als pianiste een echt popnummer ten gehoren bracht met Sera.

Samen met een ensemble dat vooral bestaat uit leden van het Jeugdorkest Nederland en dat onder leiding stond van dirigent en arrangeur Edwin Schimscheimer was het ook dit jaar weer een geweldig concert.

2022

Aan de voet van die mooie Wester waren prachtige klanken te horen van de instrumenten van talenten Eline van Dijk (viool), Warre Dendievel (trompet) & Vincent Opheikens (gitaar). Het combineren van klassieke muziek met popmuziek kwam tot uiting door de kinderen op te laten treden met Jeangu Macrooy, Trijntje Oosterhuis, Klaasje Meijer en Buddy Vedder.

2021

In 2021 begeleidde de 13-jarige Ethan van der Velden op zijn piano Dany, winnaar van The Voice of Holland, bij het gevoelige nummer ‘Hallelujah’. Violiste Michelle Kumara (13) was samen met Romy Monteiro te horen bij de vertolking van de powerballad ‘I will always love you’. Stefania liet samen met cellist Valentijn Jeukendrup (12) iedereen swingen op het nummer waarmee zij voor Griekenland optrad tijdens het Eurovisie Songfestival: ‘Last Dance’. De jonge musici en popmuzikanten werden begeleid door het ensemble met o.a. leden van het Jeugdorkest Nederland onder leiding van Edwin Schimscheimer.

2020

Het is inmiddels een gouden formule: jonge muzikale toptalenten die tijdens het Kinderprinsengrachtconcert optreden met populaire popartiesten. De combinatie van klassieke muziek en popmuziek is ieder jaar weer een garantie voor muzikaal spektakel. In 2020 was het de beurt aan slagwerker Rory Bleeker (13), cellist Fama Koning (15) en fluitist Christiaan Blom (11). Zij gingen een unieke samenwerking aan met respectievelijk rapper Diggy Dex, The Voice-winnares Sophia Kruithof, hitduo Emma Heesters & Rolf Sanchez en musici uit de Nationale Jeugdorkesten Nederland onder leiding van Edwin Schimscheimer.

2019

Ook in 2019 ging de Amsterdamse gracht weer swingen met het Kinderprinsengrachtconcert! Toen met Aliza Faber van 14 met haar saxofoon, Donna van Leeuwen van 12 met de cello en Marcel Sutedja van 12 met zijn viool. Popartiesten Jamai, Trijntje Oosterhuis en Patricia van Haastrecht waren onder de indruk van deze talenten.

2018

Popsterren Jim van der Zee, EliZe en Vajèn van den Bosch zongen samen met drie jonge muzikale supertalenten; pianist Joël Hillebrandt (13), violiste Adinda van Delft (10) en dwarsfluitiste Sarah van der Lijke (11). De muziek, een gezellige mengelmoes van pop en klassiek, werd ondersteund door het ensemble van het Jeugd Orkest Nederland o.l.v. Edwin Schimscheimer. Natuurlijk eindigde het concert met het bekende ‘Aan de Amsterdamse grachten’.

2017

 Met Vinchenzo, Pleun en Carolina Dijkhuizen maakte pianiste Anna Kuvshinov (10), trompettist Luca Vaneman (14) en violiste Luna van Leeuwen (14) er een feestje van. Met prachtige arrangementen van Edwin Schimscheimer konden deze sterren, samen met leden van het JeugdOrkest Nederland de gracht betoveren.

2016

Het concert ging dit jaar los met Jan Smit, Maan en O’G3NE! Zij traden op met muzikale talenten; Harpiste Merle van der Lijke (11), klarinettiste Nynke Dijkstra (12) en cellist Joaquín de la Cruz (13) lieten de mooiste gracht van Amsterdam swingen met prachtige klanken van hun geliefde instrument. Uiteraard traditiegetrouw samen met leden van het JeugdOrkest Nederland onder leiding van Edwin Schimscheimer.

2015

Het swingende podium van de mooiste concertzaal van de wereld was dit jaar voor violiste Anna Schultz (11), saxofonist Benjamin Farber (12) en pianist Radu Ratering (11). Zij traden op met Nick & Simon, Edsilia Rombley en Julia Zahra. Het jonge publiek op de gracht was onder de indruk van deze muzikale talenten.

2014

De jonge klassieke musici Emma van Schadewijk (cello), Johan Wiersma (accordeon), Maria Eugenia Pedano (hobo) en Jimi Hendriks (drums) straalde op de gracht toen ze gingen optreden met Sharon Doorson, Niels Geusebroek en Jayh Jawson. Het was magisch!

2013

Een bijzondere editie waar we de verjaardag vierden van 400 jaar Amsterdamse grachten. Voor het eerst in de geschiedenis had het Kinderprinsengrachtconcert 1 solist en dat was de toen 12-jarige trompettist Romano van Diederen. Hij speelde ‘Sorry’ van Kyteman en kon Leonie Meijer prachtig begeleiden tijdens het nummer Skyfall.

2012

Dit jaar konden we genieten van 2 duo’s; Timo Stokhorst & Salim Elsafi op de piano en Isha Rodenburg & Mei Lin Bos op hun viool. Maar ook Jacob van Eijk op de marimba kon de gracht helemaal inpakken. Prachtige muzikale talenten die met veel liefde voor de muziek gingen optreden met sterren als Tim Douwsma, Jennifer Ewbank & Dean Saunders.

2011

Het Prinsengrachtconcert vierde een jubileum; al 30 jaar een vaste waarde op die bijzondere plek onder de voet van de Westertoren. Het kleine broertje in de middag stond weer vol van muzikale hoogtepunten. Artiesten Ferry Doedens, Glennis Grace, Monsif & Krystl stonden trots met de talenten van 2011 op het podium; Pr Yingshan Hu (piano), Lois van Malenstein (cello) & Gideon Tazelaar (saxofoon).

2010

De klanken van een harp, een viool en de vertrouwde piano vormde het hart van het Kinderprinsengrachtconcert 2010. Toptalenten Joost Willemze, Charlotte Spruijt & Stefan Bos bespeelde deze prachtige instrumenten. Ook dit jaar werd de combi van klassieke muziek met populaire muziek gepresenteerd door onze taleten op te laten treden met artiesten Laura Jansen, Lisa Lois & Wesley Klein.

2009

Arjan Jongsma (marimba), Lucie Horsch (blokfluit), Alex Warenberg (cello) waren dit jaar de sterren op het podium op het water. Naast hun klassieke muziekstuk traden ze op met artiesten Jeroen van der Boom, Belle Perez, Jamai & Dio. En natuurlijk samen met de vaste waarde op het Kinderprinsengrachtconcert; het JeugdOrkest Nederland.

2008

Jim Bakkum, Tess en de 3J’s kwamen dit jaar naar de gracht om op te treden met Také en Mayu Konoye (viool), Meriam Dercksen (klarinet), Yang Yang Cai (piano). Op die prachtige gracht in Amsterdam kwam klassieke muziek weer tot leven met een vleugje popmuziek.

2007

Talent Boven Water; Ook in 2007 stonden er weer prachtige talenten op het drijvende podium. Trompettist Melissa Venema, violist Noa Wildschut & pianist Arthur Jussen lieten ons zien hoe geweldig het is om een instrument te bespelen. Artiesten als Edsilia Rombley, EliZe en Nick & Simon genoten zichtbaar van de samenwerking met deze muzikale kinderen die later grote sterren zijn geworden.

2005

Yes-R, Maud, Men2B gingen de uitdaging aan; optreden met talentvolle muzikale kinderen die voornamelijk klassieke muziek spelen met hun instrument. Laura Trompetter (marimba), Bas Jongen (cello) & Carin Kleijn (piano) kwamen uit hun comfortzone en lieten zien dat ze ook zo de popmuziek in kunnen.

2004

Over de Prinsengracht waren prachtige klanken te horen van de instrumenten van talenten Floris Onstwedder (trompet), Didel Bisch (piano), Remy van Kesteren (harp) en Lisa Zonderop (viool). Het combineren van klassieke muziek met popmuziek kwam tot uiting door de kinderen op te laten treden met Do, Jay, Simon de vakkevulen en de dames van Treble.

2003

Dit jaar kwamen artiesten Veldhuis en Kemper, Xander de Buisonje & Jamai naar de Prinsengracht om op te treden. Maar uiteraard deden ze dat niet alleen; met muzikale supertalenten Joske van Gils (fagot), Steven Bourne (cello) & Lucas Jussen (piano) werd het een prachtig spektakel.

2002

Pianist Gile Bae, saxofonist Lotte Pen, violist Mathieu van Bellen en accordeonist Koen Gulcher waren de 1ste jonge muzikale toptalenten die tijdens het Kinderprinsengrachtconcert de liefde voor hun instrument deelde met artiesten als Paul de Leeuw en Carel Kraayenhof. Het werd een groot succes; zowel voor het publiek op de gracht als de tv kijker. Een nieuwe traditie werd geboren.

1996 – 2001

In de beginjaren van het Kinderprinsengrachtconcert waren het nog geen talentvolle kinderen die centraal stonden. Grootheden als Frank Groothof, het Willem Breuker Kollektief, Ricciotti Ensemble & slagwerkgroep Percossa Percussion werden uitgenodigd om een speciaal programma te maken voor kinderen waarbij klassieke muziek op een toegankelijke manier te horen was over de prinsengracht die, tot 1996, alleen door de musici van de avond betoverd werd.

Foto credits: AVROTROS