2021

Voorafgaand aan het Prinsengrachtconcert vindt het Kinderprinsengrachtconcert plaats, waar drie talentvolle jonge musici optreden met bekende popartiesten.

In 2021 begeleidde de 13-jarige Ethan van der Velden op zijn piano Dany, winnaar van The Voice of Holland, bij het gevoelige nummer ‘Hallelujah’. Violiste Michelle Kumara (13) was samen met Romy Monteiro te horen bij de vertolking van de powerballad ‘I will always love you’. Stefania liet samen met cellist Valentijn Jeukendrup (12) iedereen swingen op het nummer waarmee zij voor Griekenland optrad tijdens het Eurovisie Songfestival: ‘Last Dance’. De jonge musici en popmuzikanten werden begeleid door het ensemble met o.a. leden van het Jeugdorkest Nederland onder leiding van Edwin Schimscheimer. Edwin is als muzikaal leider van het concert ook verantwoordelijk voor alle arrangementen.

De presentatie was in handen van Buddy Vedder.

Kijk het Kinderprinsengrachtconcert 2021 terug

MICHELLE KUMARA

Violiste Michelle Kumara (13) was samen met Romy Monteiro te horen bij de vertolking van de powerballad ‘I will always love you’.

Michelle speelt al zo’n acht jaar viool. Ze zit in de jong talent klas van het Koninklijk Conservatorium in Den haag. Daar gaat ze drie keer per week heen, en op zaterdag de hele dag. Ze heeft les in viool, zingen, groepsles, orkest, koor etc. Daarnaast zit ze ook nog in het Viotta strijkorkest.

Ze zit op het gymnasium in Voorburg. Ze heeft ook even piano gespeeld, bij haar oma staat een piano waar ze wel eens popliedjes op speelt. Dat leert ze dan met Youtube tutorials! Ze zingt er ook wel eens bij, en heeft zichzelf ook ukelele geleerd! Haar vader zong vroeger in een jongenskoor, het Haags Matrozenkoor. Haar moeder danste vroeger Javaanse hofdansen.

Michelle zat vroeger op hockey, maar daar is ze mee gestopt want daar heeft ze geen tijd meer voor. Nu vindt ze het leuk om in haar vrije tijd af te spreken met vrienden, dan gaan ze naar het winkelcentrum.

Haar moeder wilde eigenlijk dat ze harp leerde spelen, maar Michelle koos al toen ze 3 jaar was voor de viool! Samen met Marcel Sutedja (die 2 jaar geleden op het Kinderprinsengrachtconcert optrad samen met Trijntje Oosterhuis) heeft ze toen een proefles genomen. Ze heeft inmiddels met Marcel samen een Bach dubbelconcert gedaan!

Michelle studeert zo’n twee tot drie uur per dag, voor schooltijd doet ze vaak al een uur…dan staat ze om 6 uur op en studeert ze tot kwart over zeven!

ETHAN VAN DER VELDEN

De 13-jarige Ethan van der Velden begeleidde op zijn piano Dany, winnaar van The Voice of Holland, bij het gevoelige nummer ‘Hallelujah’.

Ethan speelt nu zo’n vijf jaar piano en hij zit in het tweede jaar van de Sweelinck Academie, het conservatorium voor jong talent in Amsterdam. Daar gaat hij elke zaterdag de hele dag heen. Dan heeft hij pianoles, maar speelt hij ook kamermuziek en krijgt hij andere lessen.

In de groep acht musical speelde hij een hoofdrol, hij kan ook een beetje zingen. Hij vindt acteren ook leuk, hij zou wel op musical les willen.

Ethan kan ook goed tafeltennissen, maar dat is vanwege Corona al een jaar gestopt, en hij wil er misschien van af. Hij heeft een oudere broer van 16.

Hij is half Chinees, oefent ongeveer 1 uur per dag piano. Hij doet dan eerst zijn pianohuiswerk en dan gaat hij zelf improviseren, dat vindt hij ook leuk. Hij wil best moeilijke klassieke liedjes spelen, maar als hij te lang moet oefenen, dan is hij het zat.

Hij gaat naar de tweede klas van tweetalige Havo in Alphen aan den Rijn. Hij woont ongeveer naast school, het is maar een paar minuten lopen.

Bij het Prinses Christina Concours heeft hij een eervolle vermelding gekregen.

VALENTIJN JEUKENDRUP

Stefania liet op 21 augustus 2021 samen met cellist Valentijn Jeukendrup (12) iedereen swingen op het nummer waarmee zij voor Griekenland optrad tijdens het Eurovisie Songfestival: ‘Last Dance’.

Valentijn komt uit een muzikaal nest. Zijn vader Guus speelt altviool in het Concertgebouworkest, moeder Mirjam is freelance violiste. Zijn oudere broers Casper en Julian spelen ook viool.

Maar Valentijn…die koos voor de cello! Een cello kan je echt omarmen, dat gevoel van iets groter vindt hij fijn. En ook het geluid vindt hij prachtig. Zijn ouders vonden het eerst niet zo handig, zo’n groot ding, maar nu zijn ze er blij mee! Ze spelen thuis vaak een kwartet of een trio.

Valentijn heeft al vijf jaar les van Lenian Benjamins, en is net aangenomen bij de Academie Muzikaal Talent in Utrecht. Vanaf september krijgt hij daar les van Monique Bartels. Dan krijgt hij ook les in theorie en ensemble, hij gaat er dan iedere zaterdag naar toe.

Hij zat ook bij de Fancy Fiddlers van Coosje Wijzenbeek, een talentvol strijkersensemble, waarmee hij veel zomercursussen deed en ensembles speelde. Helaas is Coosje overleden en stopt dat nu.

Zijn cello is een Engels exemplaar van zo’n 200 jaar oud. Hij heeft hem begin dit jaar via een andere docent op internet gevonden, hij mocht hem toen eerst een maand uitproberen. Ze hebben hem toen ook aan vioolbouwers laten zien, het was een spannende tijd. Uiteindelijk hebben ze hem genomen, dit is zijn eerste ‘full size’ cello, hiervoor had hij een ¾ cello.

Valentijn gaat na de zomer naar de tweede klas van het Stedelijk Gymnasium in Arnhem. Hij oefent zo’n twee a drie uur per dag cello, meestal na school een uurtje en dan na het eten nog wat. Tennissen vindt hij ook heel leuk, hij tennist vaak met zijn broers op de oprit. Hij houdt ervan om op de Veluwe (Posbank) in de avond te wandelen en dan op zoek te gaan naar herten en wilde zwijnen!

Hij heeft net in juni het Britten Concours, een wedstrijd voor jonge strijkers, gewonnen in de categorie 10 t/m 12 jaar. De jury vindt hem een integer musicus, een echte muzikant: “Hij speelt met flair en virtuositeit en hij heeft een goede concentratie met een mooie focus. Hij kan al enorm veel.”

JEUGDORKEST
NEDERLAND

Nationale Jeugdorkesten Nederland, de organisatie achter Jeugdorkest Nederland, over de samenwerking: “Het Kinderprinsengrachtconcert brengt op een toegankelijke manier klassieke muziek voor een gevarieerd publiek en biedt jonge talenten een prachtig podium. Nationale Jeugdorkesten Nederland is er trots op om hier in samenwerking met AVROTROS een belangrijke bijdrage aan te mogen leveren.

EDWIN SCHIMSCHEIMER

Muzikaal leider en arrangeur Edwin Schminscheimer over het concert: “Eén van de hoogtepunten van het jaar is voor mij het Kinderprinsengrachtconcert. Dit jaar ben ik al voor de 20e keer de trotse muzikaal leider, arrangeur en dirigent van dit bijzondere concert. Het Kinderprinsengrachtconcert geeft talentvolle kinderen de kans zich te presenteren, maar ook om zich te verbinden en te laten verrassen door andere kinderen en bekende artiesten. Mijn gevoel is al met al dat het Kinderprinsengracht een betekenis en uitstraling heeft op meerdere niveaus en voor allerlei mensen. Ik mag hopen dat die plek nog lang gewaardeerd en gekoesterd wordt.

OVER HET CONCERT

Het Kinderprinsengrachtconcert vindt al jaren voorafgaand aan het Prinsengrachtconcert plaats. Jonge bezoekers op de gracht en kinderen thuis worden verrast met een bijzondere combinatie van klassieke muziek en popmuziek.

Drie jonge talenten krijgen de mogelijkheid om met bekende popsterren mee te spelen. Een muzikaal spektakel voor jong en oud!