2020

Het is inmiddels een gouden formule: jonge muzikale toptalenten die tijdens het Kinderprinsengrachtconcert optreden met populaire popartiesten. De combinatie van klassieke muziek en popmuziek is ieder jaar weer een garantie voor muzikaal spektakel. In 2020 was het de beurt aan slagwerker Rory Bleeker (13), cellist Fama Koning (15) en fluitist Christiaan Blom (11). Zij gingen een unieke samenwerking aan met respectievelijk rapper Diggy Dex, The Voice-winnares Sophia Kruithof, hitduo Emma Heesters & Rolf Sanchez en musici van het Jeugdorkest Nederland onder leiding van Edwin Schimscheimer.

Buddy Vedder presenteerde het muzikale feest vanuit de sprookjesachtige binnentuin van het Pulitzer Amsterdam aan de Prinsengracht.

Kijk het Kinderprinsengrachtconcert 2020 terug

RORY BLEEKER

De 13-jarige slagwerker Rory uit Leiden speelt veel verschillende instrumenten: marimba, snare drum, drumstel, pauken, vibrafoon, xylofoon en triangel. Hij krijgt ook pianoles. Rory oefent zo’n anderhalf uur tot twee uur per dag, maar vindt daarnaast ook tijd voor zijn andere grote passie hockey.

Tijdens het Kinderprinsengrachtconcert bracht hij samen met rapper Diggy Dex het nummer De Zon Op ten gehore.

FAMA KONING

De 15-jarige celliste Fama uit Driebergen speelt al vanaf haar zevende cello. In 2016 werd ze toegelaten tot de Academie Muzikaal Talent in Utrecht. De Vrije school waarop zij zit geeft haar extra ruimte om te studeren of concerten te geven.

Fama begeleidde tijdens het Kinderprinsengrachtconcert The Voice-winnares Sophia Kruithof tijdens een bijzondere uitvoering van het Don McLean-nummer Vincent.

CHRISTIAAN BLOM

De 11-jarige blokfluitist Christiaan uit Hendrik Ido Ambacht oefent anderhalf uur per dag op zijn fluiten. Hij speelt vier verschillende fluiten: sopranino, sopraan, alt en tenor. Christiaans droom is om professioneel blokfluitist te worden en met een orkest op te treden.

Op het Kinderprinsengrachtconcert speelde hij met Emma Heesters en Rolf Sanchez hun hit Pa Olvidarte.

JEUGDORKEST
NEDERLAND

Nationale Jeugdorkesten Nederland, de organisatie achter Jeugdorkest Nederland, over de samenwerking: “Het Kinderprinsengrachtconcert brengt op een toegankelijke manier klassieke muziek voor een gevarieerd publiek en biedt jonge talenten een prachtig podium. Nationale Jeugdorkesten Nederland is er trots op om hier in samenwerking met AVROTROS een belangrijke bijdrage aan te mogen leveren.

EDWIN SCHIMSCHEIMER

Muzikaal leider en arrangeur Edwin Schminscheimer over het concert: “Eén van de hoogtepunten van het jaar is voor mij het Kinderprinsengrachtconcert. Dit jaar ben ik al voor de 20e keer de trotse muzikaal leider, arrangeur en dirigent van dit bijzondere concert. Het Kinderprinsengrachtconcert geeft talentvolle kinderen de kans zich te presenteren, maar ook om zich te verbinden en te laten verrassen door andere kinderen en bekende artiesten. Mijn gevoel is al met al dat het Kinderprinsengracht een betekenis en uitstraling heeft op meerdere niveaus en voor allerlei mensen. Ik mag hopen dat die plek nog lang gewaardeerd en gekoesterd wordt.

KLAASJE MEIJER

Klaasje Meijer, bekend van K3, heeft zich als ambassadeur aan het Kinderprinsengrachtconcert verbonden. Klaasje speelt zelf dwarsfluit, studeerde aan het conservatorium en gaf dwarsfluitles aan kinderen. Het Kinderprinsengrachtconcert gaat haar dan ook aan het hart:

“Ik ben enorm vereerd om ambassadrice te mogen zijn van het Kinderprinsengrachtconcert. Muziek maken is zo ontzettend leuk en leerzaam. Vroeger heb ik verschillende keren meegedaan met concoursen en speelde ik in een jeugdorkest: ik had al op jonge leeftijd een grote liefde voor klassieke muziek. Ik geniet van het maken van popmuziek en ben trots op mijn klassieke achtergrond; het Kinderprinsengrachtconcert is dus helemaal in mijn straatje! 

In de jonge solisten van het Kinderprinsengrachtconcert herken ik mezelf van vroeger. Ik word helemaal vrolijk als ik ze bezig zie. Ik  wens Rory, Fama & Christaan superveel succes!”

OVER HET CONCERT

Het Kinderprinsengrachtconcert vindt al jaren voorafgaand aan het Prinsengrachtconcert plaats. Jonge bezoekers op de gracht en kinderen thuis worden verrast met een bijzondere combinatie van klassieke muziek en popmuziek.

Drie jonge talenten krijgen de mogelijkheid om met bekende popsterren mee te spelen. Een muzikaal spektakel voor jong en oud!

Vanwege het besluit van het kabinet om tot 1 september alle evenementen te verbieden, kon het Kinderprinsengrachtconcert in 2020 op de gracht niet doorgaan. Er werd een alternatieve versie georganiseerd in de binnentuin van Hotel Pulitzer Amsterdam.