Pekka Kuusisto en Camerata RCO op Prinsengrachtconcert 2019

Foto: Nico Kroon / AVROTROS

De Finse violist Pekka Kuusisto (43) staat dit jaar als hoofdact op het feestelijke klassieke openluchtconcert het Prinsengrachtconcert, dat traditiegetrouw op een zaterdag in augustus plaatsvindt op een ponton op de Amsterdamse Prinsengracht, recht voor de hoofdingang van Hotel Pulitzer Amsterdam. Pekka wordt begeleid door zijn vrienden van Camerata RCO, een ensemble bestaande uit musici van het Concertgebouworkest.

Pekka is een verrassende en verfrissende musicus, die graag improviseert, veel samenspeelt en geroemd wordt om zijn persoonlijke geluid. Pekka over het Prinsengrachtconcert: “Het Prinsengrachtconcert brengt op zoveel manieren plezier. Het is een geweldige traditie om bij betrokken te mogen zijn. Het is een unieke combinatie van een concert en een feest. Ik mag samen met vrienden op deze avond muziek maken terwijl we op een drijvend podium op de gracht staan. Ik kijk er naar uit om er samen met het enthousiaste publiek in Amsterdam, een van de mooiste steden ter wereld, een muzikale avond vol liefde van te maken.”

Een muzikaal feest
Camerata RCO kijkt ook uit naar de samenwerking op de gracht: “We vinden het geweldig dat we met Pekka, een fantastische violist en zeer goede vriend, samen op het podium staan. Het concert is een begrip in de klassieke muziekwereld en daarbuiten. We gaan er een muzikaal feest van maken.”

Speels en gevarieerd programma
Hans van den Boom presenteert de televisieregistratie en Jet Berkhout is voor het eerst te horen als presentatrice van de radiouitzending. Hans over het concert: “Pekka is niet alleen violist. Hij dirigeert, componeert (net als zijn vader en grootvader), zingt, speelt harmonium en melodica, houdt van Finse folkloristisch muziek én is zeer aimabel. Tijdens het Prinsengrachtconcert zullen de vele facetten van deze allround musicus aan bod komen en het zal dus een zeer speels en gevarieerd programma worden. De ideeën stuiteren tot nu toe alle kanten op…..”

Het Prinsengrachtconcert vindt plaats op zaterdag 17 augustus 2019 en wordt vanaf 21:20 uur live uitgezonden door AVROTROS op NPO 2 en NPO Radio 4.