LUCAS EN ARTHUR JUSSEN

Het hoofdprogramma van 2018 werd verzorgd door de (inter-)nationaal gerenommeerde pianobroers Lucas (1993) en Arthur (1996) Jussen, die eerder als kleine, veelbelovende talenten al op het Kinderprinsengrachtconcert speelden. Op jonge leeftijd stonden ze al in de finale van de Rotterdamse Piano Driedaagse en werd Arthur gekozen tot ‘Jong muziektalent van het jaar’. In 2005 studeerden de broers op uitnodiging van de Portugese meesterpianiste Maria João Pires bijna een jaar in Portugal en Brazilië. In 2011 ontvingen ze de eerste Concertgebouw Young Talent Award.

Vele successen volgden en de broers hebben inmiddels opgetreden met nagenoeg alle Nederlandse, maar ook veel internationale orkesten. Naast hun orkestrale concerten zijn Arthur en Lucas bekend om hun recitals. Ze stonden in mooiste concertzalen en op de beste festivals ter wereld. In 2010 brachten ze hun debuut-cd uit, die platina-status verwierf en de Edison Klassiek Publieksprijs in de wacht sleepte.

“Van jongs af aan keken we al met heel veel plezier naar het Prinsengrachtconcert. De bootjes, de muziek, Amsterdam… Hoewel je alweer terug was van vakantie en de zomer ten einde liep, was daar dan altijd nog deze prachtige traditie, waar we ons elk jaar op verheugden. Als 10 jarigen, mochten we beiden (elk in een ander jaar) op het kinderprinsengrachtconcert spelen. En nu dan voor ‘het echie’… We voelen ons zeer vereerd dat we als Hollandse jongens, nu zelfs Amsterdammers want we wonen sinds kort hier, dit prachtige oer-Hollandse klassieke muziekfestijn mogen opluisteren.”

LAETITIA GERARDS

Sopraan Laetitia Gerards komt uit een muzikale familie en werd op haar dertiende succesvol toegelaten tot de Young Musicians Academy. Ondertussen ontwikkelde ze een grote liefde voor zang en toneel en onder leiding van Sasja Hunnego schitterde ze op het conservatorium in Amsterdam. Ze besloot zich uitsluitend te richten op klassieke zang. Het Concertgebouw vormt een rode draad in haar carrière. Zo kreeg de jonge sopraan een hoofdrol in West Side Story bij het 125-jarig jubileum van Het Concertgebouw en in 2014 kreeg ze de Young Talent Award.

DANIEL LOZAKOVICH

De jonge muzikant maakte in 2010 zijn concertdebuut met het Moscow Virtuosi Chamber Orchestra. Lozakovich is dol op kamermuziek en in zijn vrije tijd geniet hij van voetballen en schaken. Daniel was de jongste deelnemer aan de International Summer Academy; een Universiteit voor muziek en uitvoerende kunsten in Wenen, waar hij drie prestigieuze prijzen won: de Weense Classics, String Soloists en Best Interpretation of Sarasate Gypsy Airs awards.

ELLA VAN POUCKE

In het voorprogramma speelde celliste Ella van Poucke. Zij won in 2017 de GrachtenfestivalPrijs, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan een jonge musicus aan het begin van een veelbelovende internationale carrière. Ze werd begeleid door pianist Caspar Vos.