Pianisten Lucas en Arthur Jussen hoofdact Prinsengrachtconcert 2018

Foto: Michel Schnater

De internationaal geroemde pianobroers Lucas en Arthur Jussen verzorgen in 2018 het hoofdprogramma van het Prinsengrachtconcert, het grootste klassieke openluchtconcert van Nederland. Ook nemen ze twee Friends mee:de Zweedse violist Daniel Lozakovich (17) en de Nederlandse sopraan Laetitia Gerards (25).

Pianisten Lucas (25) en Arthur (21) Jussen zijn pas begin twintig, maar hebben al een indrukwekkende rij ervaringen, concerten en awards op hun naam staan. Hun carrière begon in Hilversum, waar ze hun eerste pianolessen kregen van Leny Bettman. Al snel drong Lucas door tot de finale van de Rotterdamse Piano Driedaagse en werd Arthur verkozen tot ‘Jong muziektalent van het jaar 2004’. Niet veel later vertrokken ze voor een tijd naar Portugal en Brazilië, waar ze les kregen van de Portugese meesterpianiste Maria João Pires.

Zowel solo als samen groeide hun succes razendsnel. Prijzen als de eerste Concertgebouw Young Talent Award, de publieksprijs van Festspiele Mechlenburg-Vorpommern en de Edison Publieksprijs volgden. De broers hebben opgetreden met vrijwel alle Nederlandse orkesten, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest en het Residentie Orkest, en gerenommeerde internationale orkesten, zoals het Dallas Symphony Orchestra en het London Chamber Orchestra. Ook spelen ze regelmatig recitals en hebben ze inmiddels vijf succesvolle albums uitgebracht.

Van het Kinderprinsengrachtconcert naar het hoofdprogramma
Lucas en Arthur zijn geen vreemden van het Prinsengrachtconcert: ze stonden beiden al eens eerder op het ponton tijdens het Kinderprinsengrachtconcert. Lucas was zelfs al eens te gast in het hoofdprogramma: in 2006 mocht hij aanschuiven naast pianist Lang Lang.

Laetitia Gerards

Laetitia Gerards

Daniel Lozakovich en Laetitia Gerards
Daniel Lozakovich werd in 2001 in Stockholm geboren. De jonge musicus speelt sinds zijn zesde viool en maakte in 2010 zijn concertdebuut met het Moscow Virtuosi Chamber Orchestra. Hij is een veelgevraagd solist en treedt op tijdens vele internationale muziekfestivals.

Sopraan Laetitia Gerards werd geboren in een muzikale familie. Ze speelde sinds haar zesde op de cello en werd op haar dertiende succesvol toegelaten tot de Young Musicians Academy van het Conservatorium in Tilburg. Daar ontwikkelde ze een grote liefde voor zang en toneel. Na twee jaar Muziektheater te hebben gestudeerd in Tilburg, stapte ze over naar het Conservatorium in Amsterdam, waar ze onder leiding van Sasja Hunnego in 2013 afstudeerde. Vanaf dat moment besloot ze zich uitsluitend te richten op klassieke zang. Aan Laetitia de eer om het Prinsengrachtconcert 2018 waardig af te sluiten: als zangeres verzorgt ze onder andere het spetterende slotstuk ‘Aan de Amsterdamse grachten’.

Het Prinsengrachtconcert zie je zaterdag 18 augustus 2018 om 21.20 uur op NPO 2 en is live te horen op NPO Radio 4.