Brodsky Quartet

Het Brodsky Quartet, opgericht in 1972, stond in alle werelddelen al op de grootste podia en wist dankzij samenwerkingen met artiesten als Elvis Costello ook in de popwereld haar naam te vestigen. Hun vakmanschap en energie op het podium, leverde hen al vele prijzen op.

Het kwartet ziet het optreden op het Prinsengrachtconcert als een hoogtepunt in haar carrière: “We hebben hier dankzij onze trouwe fans al 30 jaar succes.  Het is voor ons een grote eer dat we voor het Prinsengrachtconcert zijn gevraagd. Het evenement is kwalitatief hoogstaand en tegelijkertijd Amsterdams-gezellig. Die sfeer is ongeëvenaard en in zo’n setting kunnen hele bijzondere muzikale hoogtepunten ontstaan. ”

 Het kwartet bestaat uit de musici:
De Brits-Nederlandse primarius Daniel Rowland (viool), Ian Belton (viool), Paul Cassidy (altviool) en Jacqueline Thomas (cello)

Sinds de oprichting, een kleine 45 jaar geleden, heeft het Brodsky Quartet al meer dan 3000 concerten gegeven op grote podia in Australië, Noord- en Zuid-Amerika, Azië, Zuid-Afrika en Europa. Het kwartet werd bekend met hun opnamen van strijkkwartetten van onder anderen Beethoven, Tsjaikovski, Janáček, Zemlinsky, Bartók, Sjostakovitsj en Britten. Maar het is hun uitvoering van het complete Sjostakovitsj oeuvre die hun naam echt op de kaart heeft gezet.

Het Brodsky Quartet vertolkt niet alleen klassieke muziek. Werkt ook samen met popmusici waaronder Björk, Sting, Paul McCartney en met Elvis Costello namen zij een CD op.

 Nina Gvetadze

De in Amsterdam woonachtige pianiste Nino Gvetadze is geboren en getogen in Georgië. Zij heeft inmiddels  een grote internationale carrière waarbij ze met belangrijke dirigenten optreedt, zoals Jaap van Zweden en Yannick Nézet-Séguin. Nino Gvetatdze mocht al veel prijzen in ontvangst nemen, waaronder op de International Franz Lizst Piano Competition.

Marcelo Nisinman

De in Buenos Aires geboren bandoneonist Marcelo Nisinman bespeelt niet alleen zijn instrument virtuoos, maar arrangeert en componeert ook voor de bandoneon. Hij trad op met bekende musici als Gidon Kremer, Fernando Suarez Paz en de Assad Brothers.

Zoran Marković

Zoran Marković is afkomstig uit Montenegro en woont in Ljubjana, waar hij professor aan de Muziekakademie is. Zoran is één van een handvol internationaal gevraagde bassisten. Hij speelt op vele festivals en is ook geregeld aanvoerder bij orkesten als de Wiener Symphoniker. Samen met Marcelo Nisinman en Daniel Rowland speelt hij in Tango=Art.

Sophiko Simsive

Voorprogramma

In het voorprogramma speelt pianiste Sophiko Simsive. Zij won in 2016 de Grachtenfestivalprijs. Een prijs die jaarlijks uitgereikt wordt aan een jonge musicus aan het begin van een veelbelovende internationale carrière.