Brodsky Quartet

Het Brodsky Quartet, opgericht in 1972, stond in alle werelddelen al op de grootste podia en wist dankzij samenwerkingen met artiesten als Elvis Costello ook in de popwereld haar naam te vestigen. Hun vakmanschap en energie op het podium, leverde hen al vele prijzen op.

Het kwartet ziet het optreden op het Prinsengrachtconcert als een hoogtepunt in haar carrière: “We hebben hier dankzij onze trouwe fans al 30 jaar succes.  Het is voor ons een grote eer dat we voor het Prinsengrachtconcert zijn gevraagd. Het evenement is kwalitatief hoogstaand en tegelijkertijd Amsterdams-gezellig. Die sfeer is ongeëvenaard en in zo’n setting kunnen hele bijzondere muzikale hoogtepunten ontstaan. ”

 Het kwartet bestaat uit de musici:
De primarius Daniel Rowland (viool), Ian Belton (viool), Paul Cassidy (altviool) en Jacqueline Thomas (cello)

Sinds de oprichting, een kleine 45 jaar geleden, heeft het Brodsky Quartet al meer dan 3000 concerten gegeven op grote podia in Australië, Noord- en Zuid-Amerika, Azië, Zuid-Afrika en Europa. Het kwartet werd bekend met hun opnamen van strijkkwartetten van onder anderen Beethoven, Tsjaikovski, Janáček, Zemlinsky, Bartók, Sjostakovitsj en Britten. Maar het is hun uitvoering van het complete Sjostakovitsj oeuvre die hun naam echt op de kaart heeft gezet.

Het Brodsky Quartet vertolkt niet alleen klassieke muziek, maar werkt ook samen met popmusici als Björk, Sting, Paul McCartney en Elvis Costello.

 Nino Gvetadze

De in Amsterdam woonachtige pianiste Nino Gvetadze is geboren en getogen in Georgië. Zij heeft inmiddels  een grote internationale carrière waarbij ze met belangrijke dirigenten optreedt, zoals Jaap van Zweden en Yannick Nézet-Séguin. Nino Gvetatdze mocht al veel prijzen in ontvangst nemen, waaronder op de International Franz Lizst Piano Competition.

Marcelo Nisinman

De in Buenos Aires geboren bandoneonist Marcelo Nisinman bespeelt niet alleen zijn instrument virtuoos, maar arrangeert en componeert ook voor de bandoneon. Hij trad op met bekende musici als Gidon Kremer, Fernando Suarez Paz en de Assad Brothers.

Zoran Marković

Zoran Marković is afkomstig uit Montenegro en woont in Ljubjana, waar hij professor aan de Muziekakademie is. Zoran is één van een handvol internationaal gevraagde bassisten. Hij speelt op vele festivals en is ook geregeld aanvoerder bij orkesten als de Wiener Symphoniker. Samen met Marcelo Nisinman en Daniel Rowland speelt hij in Tango=Art.

Sophiko Simsive

Voorprogramma

De Georgische pianiste Sophiko Simsive is als winnares van de ‘Grachtenfestival-prijs-2016’ dit jaar uitgenodigd als ‘artist in residence’ van het Grachtenfestival. Ze werd in 1991 geboren in Tblisi en soleerde op haar 11e al in het Tweede Pianoconcert van Beethoven. Op haar 15e kwam ze naar Nederland, waar ze de jongste studente werd aan het Conservatorium van Amsterdam en ‘cum laude’ afstudeerde. In 2015 was Sophiko winnares van het concours van de ‘Young Pianist Foundation’. Momenteel studeert zij bij Boris Berman in de USA.

Ketevan Roinishvili

Voorprogramma

Celliste Ketevan Roinishvili is net als Sophiko afkomstig uit Georgië. In 2009 kwam zij naar Nederland om als celliste te gaan studeren bij onder meer bij Dmitri Ferschtman en Floris Mijnders. Ketevan heeft al vele concerten gegeven in Nederland, Georgië, Frankrijk, Italië, Zwitserland, Duitsland, Rusland, België.

Lilian Farahani

Voorprogramma

De Nederlands-Iraanse sopraan Lilian Farahani volgde haar opleiding aan de conservatoria van Den Haag en Amsterdam en studeerde ‘cum laude’ af aan de Dutch National Opera Academy. In 2014 maakte ze haar debuut bij De Nationale Opera, in 2015 en 2016 was zij te horen als Anne Frank in de opera ‘Anne en Zef’ van Monique Krüs. Dit seizoen was Lilian onder meer te horen  in ‘Le Nozze di Figaro’ van Mozart bij Opera Zuid.

Credits